Artėjant šventiniam laikotarpiui, vis daugiau žmonių leidžia sau atsipalaiduoti nuo savo mitybos planų, reguliaraus sporto ar kitų įpročių, palaikančių puikią kūno sveikatą. Atletai.lt linki pailsėti, bet ragina nepamiršti, kiek pastangų įdėjote, jog susikurtumėte kūną, kokį turite dabar, arba ko kartais tenka atsisakyti, kad būtumėte tokie sveiki ir puikiai atrodantys, kokie norite. Pristatome produktus, kuriuos vartodami padėsite sau sudeginti daugiau riebalų ir pagreitinti metabolizmą (metabolizmas tai medžiagų apykaita, arba tiesiog visuma cheminių reakcijų, vykstančių kiekvienoje ląstelėje):

Neapdorotos kruopos – Tavo kūnas sudegina dvigubai daugiau kalorijų virškindamas neapdorotą maistą, negu prieš tai apdorotą, todėl įvairios kruopos (grikių, avižinės, kviečių ir kt. kruopos) – puikus pasirinkimas!

Liesa mėsa (pvz. vištienos krūtinėlė) – proteinai turi didelį termogeninį efektą, Tavo organizamas virškindamas sudegina apie 30% kalorijų nuo to, kiek kalorijų turi pats produktas. Todėl suvalgius 300 kalorijų liesos vištienos krūtinėlės, sudeginsi apie 90 kalorijų.

tumblr_nccr9k1ei91t2pynro1_1280Žalioji arbata  – sveikatos ir ilgaamžiškumo šaltinis, kurį sau gali leisti bene kiekvienas. Pasak American Journal of Clinical Nutrition atlikto tyrimo, žmonės, išgerdavę po 4 puodelius žalios arbatos per dieną, numetė 3 kilogramus per 6 savaites, daugiau nė kiek nepakeitę savo įprasto gyvenimo ritmo (su minimaliu sporto ir sveikos mitybos kiekiu). Atsigaivinimui po sporto ypatingai tinka ir šaldyta arbata, jeigu pabos gerti karštą.

Lęšiai – vienas puodelis lęšių suteikia net 35% reikalingos geležies normos parai, taip pat skatina efektyvų metabolizmą, stiprina imunitetą, padeda kovoti su nerimu bei stresu. Beje, tai vienas iš pagrindinių reikiamą geležies kiekį vegetarų ir veganų racione suteikiančių produktų (tuo pačiu atsakant į klausimą, iš kur jie gauna geležies, jei nevalgo mėsos).

Liesi, mažai riebalų turintys, pieno produktai – turtingi kalciu ir vitaminu D, šie produktai padeda išsaugoti ir susikurti raumenų masę, kuri yra kritinė, siekiant išsaugoti tvirtą metabolizmą.

Čili pipirai – kapsaicinas, ta medžiaga, kuri suteikia čili pipirams nepamirštamą skonį, šildo kūną iš vidaus ir padeda dar geriau sudeginti kalorijas. Čili pipirus galima vartoti neapdorotus, taip pat keptus, džiovintus, ar prieskonių pavidalu. Kapsaicinas skirtingomis formomis išlieka veiksmingas.

Tomas Lekavičius